Sałatka jarzynowa na zimę

    Sałatka jarzynowa na zimę

    2polubienia
    1dzień50min.


    Zrobione przez 6 osób

    Świetny sposób na zachowanie warzyw z letniego ogródka aż do zimy. Potem wystarczy otworzyć słoik i dodatek do dań gotowy!

    Składniki
    ilość sztuk: 15 słoiczków po 250 g

    • 1 kg czerwonej papryki
    • 1 kg kapusty
    • 1 kg ogórków
    • 1 kg zielonych pomidorów
    • 1 kg marchewki
    • 1 kg cebuli
    • sól
    • Zalewa
    • 1 paczka ziela angielskiego
    • 1 paczka zieren pieprzu
    • 1 szklanka octu
    • 1 szklanka cukru
    • 1/2 litra oleju

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1dzień odstawienie  ›  Gotowe w: 1dzień50min. 

    1. Warzywa pokroić, posolić i odstawić na 24 godziny.
    2. Warzywa dobrze odcisnąć. Nakładać do wyparzonych słoików.
    3. Składniki na zalewę zagotować i zalewać warzywa w słoikach.
    4. Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 15 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    7

    mam pytanie czy w przepisie nie ma pomyłki 1/2 l oleju ? - 03 wrz 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis