Tort makowy z kremem śmietanowym

    Tort makowy z kremem śmietanowym

    1polubienie
    55min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ten tort jest wyśmienity i może mieć różne wersje. Dodaję gotową masę makową i czasem dodatkowo przekładam masą marcepanową.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 4 jajka
    • szczypta soli
    • 150 g cukru
    • 100 g mąki pszennej
    • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 250 g masy makowej
    • 1 cukier waniliowy
    • 0,5 litra śmietany kremówki
    • prażone migdały do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić tortownicę.
    2. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z solą na sztywno. Dodać żółtka i cukier i cały czas miksować.
    3. Mąkę przesiać z proszkiem i wymieszać z masą jajeczną. Na końcu dodać masę makową i wymieszać.
    4. Ciasto wyłożyć do formy i piec przez 35 minut. Po ostudzeniu przekroić na dwa blaty.
    5. Kremówkę ubić z cukrem waniliowym. Przełożyć tort. Posypać migdałami.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule:

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis