Jesiotr w sosie cytrynowym

    Jesiotr w sosie cytrynowym

    1polubienie
    1godz.40min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Wykwintne danie na wyjątkowe okazję. Można je przyrządzić z inną rybą - dorsz, morszczuk lub sandacz będą pyszne w tym aromatycznym sosie z cytryną, imbirem i szafranem.

    Fiola Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 wypatroszony i odfiletowany jesiotr (około 1 kg)
    • 3 łyżki soku z cytryny
    • sól i pieprz do smaku
    • Sos
    • 1 cebula
    • 2 łyżki masła
    • 1 łyżka skórki otartej z cytryny
    • 1/2 łyżeczki szafranu
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka pieprzu
    • 1/4 łyżeczki imbiru
    • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    • 1 szklanka wytrawnego białego wina
    • 1 łyżka masła
    • 1 łyżeczka mąki
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • ćwiartki cytryny do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Filety z ryby skropić sokiem z cytryny. Oprószyć solą i pieprzem, odstawić na godzinę do lodówki.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni. Lekko natłuścić naczynie żaroodporne, ułożyć w nim rybę i piec przez 20 minut.
    3. W międzyczasie w rondelku podsmażyć na maśle cebulę. Dodać przyprawy, skórkę z cytryny, podlać winem i gotować przez 15 minut.
    4. Na patelni zrobić zasmażkę. Rozpuścić łyżkę masła, dodać mąkę i podsmażyć. Rozprowadzić z 2 łyżkami wody. Zasmażkę dodać do sosu i dobrze wymieszać, gotować przez 2-3 minuty. Doprawić sokiem z cytryny. Sosem polać upieczoną rybę. Udekorować cytryną.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis