Peklowana szynka

    Peklowana szynka

    Zapisz do ulubionych
    22dni20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Mój tradycyjny sposób na peklowanie mięsa. Zamiast ziaren jałowca można użyć kolendry. Mięso najlepiej odwracać co kilka dni, a do obciążenia użyć słoików napełnionych wodą.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 łyżka soli
    • 2 g saletry
    • kilka ząbków czosnku, wyciśniętych przez praskę
    • 1 kg szynki
    • Zalewa
    • 1 litr wody
    • 40 g soli
    • 5 ziaren pieprzu
    • 5 ziaren jałowca
    • 1 liść laurowy
    • 1 szczypta cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  +22dni peklowanie  ›  Gotowe w: 22dni20min. 

    1. Sól i saletrę wsypać na suchą patelnię i prażyć przez kilka minut.
    2. Mięso zrumienić ze wszystkich stron i natrzeć czosnkiem, a następnie solą z saletrą. Przełożyć do naczynia i odstawić na dobę w temperaturze pokojowej.
    3. Wszystkie składniki na zalewę zagotować i zalać szynkę. Przyłożyć deseczką, równomiernie obciążyć odstawić do lodówki na 3 tygodnie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis