Peklowana szynka

    Mój tradycyjny sposób na peklowanie mięsa. Zamiast ziaren jałowca można użyć kolendry. Mięso najlepiej odwracać co kilka dni, a do obciążenia użyć słoików napełnionych wodą.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 łyżka soli
    • 2 g saletry
    • kilka ząbków czosnku, wyciśniętych przez praskę
    • 1 kg szynki
    • Zalewa
    • 1 litr wody
    • 40 g soli
    • 5 ziaren pieprzu
    • 5 ziaren jałowca
    • 1 liść laurowy
    • 1 szczypta cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  +22dni peklowanie  ›  Gotowe w: 22dni20min. 

    1. Sól i saletrę wsypać na suchą patelnię i prażyć przez kilka minut.
    2. Mięso zrumienić ze wszystkich stron i natrzeć czosnkiem, a następnie solą z saletrą. Przełożyć do naczynia i odstawić na dobę w temperaturze pokojowej.
    3. Wszystkie składniki na zalewę zagotować i zalać szynkę. Przyłożyć deseczką, równomiernie obciążyć odstawić do lodówki na 3 tygodnie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis