Ciasto ze śliwkami Ewy

    (4)
    1 godz. 20 min

    Bardzo szybkie i smaczne ciasto ze śliwkami. Jedyny wysiłek to drylowanie śliwek a potem już tylko się delektować!


    Zrobione przez 112 osób

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 1 kg śliwek
    • 5 jajek
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1 cukier waniliowy
    • 1/2 kg mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1,5 kostki margaryny, rozpuszczonej
    • cukier puder do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Śliwki umyć, poprzekrawać na pół i wyjąć pestki.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni C. Lekko natłuścić formę.
    3. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym.
    4. Cały czas ubijając stopniowo dodawać mąkę i proszek. Na końcu dodać roztopioną margarynę i zmiksować.
    5. Ciasto przełożyć do formy. Ułożyć na wierzchu śliwki przekrojoną stroną do dołu. Piec przez godzinę.
    6. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule:

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (4)

    Komentarze po polsku (2)

    4

    Dziadostwo jakich mało. Ciasta nie da się przełożyć do formy (za gęste do mieszania robotem - mało brakowało a spaliłbym robot), kropka nad i - układanie śliwek przeciętym do DOŁU. Kto tak robi? Ile masz lat i ile tego typu ciast upiekłaś?  -  07 sie 2016

    KatarzynaWaniek
    0

    Ten przepis to jakiś żart, naprawdę! Wybrałam go, ponieważ wydawał sie nieskomplikowany, a ja nie piekę zbyt często. Zmieniłam przepis, ciasto było tak gęste, że nie można go było mieszać dalej. Dodałam serwatki, bo tylko to miałam pod ręką. Ciasto wyszło, ale jakieś suche i zbite. Śliwki ułożyłam odwrotnie niż w przepisie, bo w trakcie pieczenia przeczytałam wcześniejszy komentarz. Fatalny przepis, wypróbujcie inne. Pozdrawiam.  -  13 sie 2017

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis