Pieczarki nadziewane krabem

    Pieczarki nadziewane krabem

    3polubienia
    40min.


    Zrobione przez 251 osób

    To smaczna przekąska doprawiona tymiankiem, oregano i cząbrem. Wybierz duże pieczarki, o średnicy około 5 cm. Czyszcząc grzyby nie wkładaj ich pod wodę. Pieczarki są jak małe gąbki i wchłoną wodę, wystarczy przetrzeć je wilgotną ściereczką. Nadzienie może być przygotowane ze świeżego lub konserwowego mięsa kraba, może też być jego imitacją. Jeśli stosuje się mięso w puszce, należy je najpierw odsączyć.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 450 g świeżych pieczarek
    • 200 g mięsa z kraba
    • 5 zielonych cebulek drobno pokrojonych
    • 1/4 łyżeczki tymianku
    • 1/4 łyżeczki oregano
    • 1/4 łyżeczki mielonego cząbru
    • mielony czarny pieprz do smaku
    • 20 g startego parmezanu
    • 80 ml majonezu
    • 3 łyżki startego parmezanu
    • 1/4 łyżeczki papryki w proszku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C.
    2. W średniej misce wymieszać mięso z kraba z zieloną cebulka, ziołami i pieprzem. Dodać majonez i 1/4 szklanki parmezanu, wymieszać by wszystko się dobrze połączyło . Przechowywać nadzienie w lodówce aż do momentu użycia.
    3. Oczyścić pieczarki wilgotną ściereczką. Usunąć nóżki. Łyżeczką usunąć blaszki i podstawy nóżek, tworząc zagłębienia. Wyrzucić blaszki i nóżki. Łyżeczką nałożyć do kapeluszy pieczarek nadzienie, a następnie włożyć je do niewysmarowanego tłuszczem płytkiego naczynia żaroodpornego. Posypać po wierzchu parmezanem i papryką.
    4. Piec przez 15 minut. Wyjąć z piekarnika i od razu podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis