Wianki na choinkę

    Wianki na choinkę

    1polubienie
    1godz.55min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ozdoby choinkowe z domowej tradycji rodzinnej. Wianki wypiekane z ciasta drożdżowego. Można upiec duże albo malutkie i zjeść od razu albo zawiesić na choince!

    Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 500 g mąki
    • 250 ml wody
    • 15 g drożdży
    • kilka łyżek ciepłego mleka
    • szczypta soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +1godz.10min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 1godz.55min. 

    1. Mąkę wymieszać z wodą i wyrobić. Drożdże rozrobić w ciepłym mleku, dodać szczyptę soli i zarobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
    3. Z ciasta formować cienkie wałeczki i zaplatać wianki. Układać na natłuszczonej blaszce. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
    4. Piec przez 20 minut. Odstawić do przestygnięcia a następnie zimne znowu piec przez 10 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis