Prawdziwy barszcz ukraiński

    Prawdziwy barszcz ukraiński

    2polubienia
    1godz.20min.


    Zrobione przez 10 osób

    Jeden z moich ulubionych przepisów na zupę. Bardzo pożywny i aromatyczny barszcz z mięsem, fasolą i warzywami.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 250 g mięsa wieprzowego
    • 1 szklanka białej fasoli
    • 2 łyżki oleju
    • 2 buraczki
    • 1 łyżka śmietany
    • 1 cebula
    • 1 marchewka
    • 1/4 główki kapusty
    • 1,5 łyżki octu
    • 100 g słoniny
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    • sól i pieprz do smaku
    • 4 liście laurowe
    • 2 ząbki czosnku
    • posiekany koperek do posypania
    • śmietana do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Mięso pokroić w kostkę. Włożyć do garnka razem z fasolą, zalać 3-4 litrami wody i gotować przez 40 minut.
    2. Buraki zetrzeć na grubej tarce i poddusić na oleju. Następnie dodać śmietanę i przełożyć do garnka z mięsem i fasolą.
    3. Cebulę pokroić w kostkę, a marchewkę zetrzeć na grubej tarce i też wrzucić do garnka.
    4. Kapustę poszatkować i dodać do zupy. Dodać ocet i wymieszać.
    5. Słoninę pokroić w kostkę i zesmażyć na skwarki. Podczas smażenia dodać koncentrat pomidorowy. Całość przełożyć do garnka.
    6. Do zupy dodać sól, pieprz, liście laurowe i posiekany czosnek. Wymieszać i odstawić z ognia. Przed podaniem posypać koperkiem, a na talerzu udekorować śmietaną.

    Buraki

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis