Tort pijana wiśnia

    Tort pijana wiśnia

    Zapisz do ulubionych
    3godz.10min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ten tort zawsze wzbudza entuzjazm kiedy go przygotowuję. Biszkopt napełniony wiśniami - najlepsze te z wiśniówki, ale można po prostu wcześniej namoczyć świeże wiśnie w wódce.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 6 jajek
    • 1 szklanka cukru
    • 150 g masła o temperaturze pokojowej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 1/2 szklanki śmietany
    • 150 g wiśni z wiśniówki (bez pestek)
    • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
    • 100 g czekolady mlecznej, roztopionej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 2godz.40min.  ›  Gotowe w: 3godz.10min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić tortownicę.
    2. Jajka ubić z cukrem. Dodać masło, proszek, mąkę i śmietanę, i zmiksować na gładko.
    3. Ciasto przełożyć do tortownicy i piec przez 30-40 minut. Sprawdzić wykałaczką czy już jest dobre - wykałaczka wetknięta w środek musi wyjść czysta. Odstawić aby ostygło.
    4. W międzyczasie puszkę słodzonego mleka gotować przez 2 godziny. Jeśli nie mamy wiśni z wiśniówki, należy świeże wiśnie wydrylować i namoczyć w wódce.
    5. Z ciasta odkroić górną część, ze środka wyjąć miąższ, pozostawiając brzeg. Miąższ wymieszać z wiśniami i ugotowanym mlekiem.
    6. Masę wiśniową przełożyć do wydrążonego ciasta, przykryć odkrojoną wcześniej górą. Polać roztopioną czekoladą.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis