Halibut duszonymi warzywami

    Halibut duszonymi warzywami

    1polubienie
    1godz.20min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Smaczny obiad dla całej rodziny. Pyszny mięsisty pieczony halibut podawany z aromatycznymi warzywami.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 800 g filetu z halibuta
    • 1/2 cytryny
    • Zioła
    • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
    • 1 łyżeczka cząbru
    • 1 łyżeczka tymianku
    • 1 łyżeczka kolendry

    • 3 marchewki
    • 2 korzenie pietruszki
    • 1 żółta papryka
    • 2 cebule
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 4 ziarnka ziela angielskiego
    • 2 liście laurowe
    • sól i pieprz do smaku
    • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    • 3 łyżki masła klarowanego
    • 1/2 szklanki oleju

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Rybę opłukać, osuszyć, natrzeć cytryną i posypać 1/2 ilości ziół. Odstawić na pół godziny.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
    3. Rybę piec przez około 20 minut.
    4. Po upieczeniu halibuta pokroić na 3-cm kawałki.
    5. Obrać warzywa i pokroić w drobne słupki. Dodać resztę ziół, czosnek i przyprawy i dusić na maśle, od czasu do czasu podlewając wodą.
    6. Halibuta przełożyć na półmisek, obłożyć warzywami i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis