Piernik babci Janiny

    Piernik babci Janiny

    4polubienia
    1godz.15min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Szybko się robi, bardzo smakuje, nie może się nie udać! I jak to piernik - im starszy tym lepszy. Polecam nie tylko na Święta!

    czarna Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 4 jajka
    • 2 łyżki margaryny
    • 1 szklanka cukru pudru
    • 1 opakowanie cukru waniliowego
    • 1 szklanka miodu
    • 0,5 kg mąki
    • 1 opakowanie przyprawy do pierników
    • 1/2 łyżeczki sody
    • 1 płaska łyżka kakao
    • 1 szklanka mleka
    • orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 170 stopni C.
    2. Żółtka, margarynę i cukier ucierać, dodając po trochę miodu.
    3. Do przesianej mąki dodać przyprawę do pierników, sodę, kakao, mleko oraz utarte żółtka z margaryną, cukrem i miodem.
    4. Wszystkie składniki wymieszać.
    5. Białka ubić na sztywno.
    6. Na koniec połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek i z bakaliami.
    7. Piec przez 1 godzinę.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis