Zupa "ziemniaczanka"

    Zupa "ziemniaczanka"

    1polubienie
    1godz.5min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Kojarzona jest z zupą postną i ...dla biedaków - ale w tej wersji, z taką ilością składników i dodatków jest po prostu wyśmienita. Pożywna, bogata w wartości odżywcze i aromatyczna - polecam - zwłaszcza na czas jesieni i zimy.

    czarna Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 1 kość schabowa
    • 1 szyjka indycza
    • 1 cebula
    • pół selera
    • 3-4 marchewki
    • 1 korzeń pietruszki
    • 5 ząbków czosnku
    • 5-6 suszonych prawdziwków (mogą też w sezonie być świeże)
    • 1 kostka warzywna
    • 1 łyżeczka wegety
    • 4-5 ziemniaków
    • 3 łyżki masła
    • 3 łyżki mąki
    • 1/2 l zimnej wody
    • majeranek do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Do garnka wlać 1,5 l wody.
    2. Wrzucić kości, szyjkę indyczą, cebulę, seler, marchew i pietruszkę w całości, ząbki czosnku, grzyby, kostkę warzywną i wegetę. Gotować przez 20 minut.
    3. Po tym czasie - sprawdzając czy są wystarczająco miękkie - wyjąć warzywa, a seler i marchew pokroić w kostkę i odłożyć.
    4. Gotować wywar aż mięso będzie całkiem miękkie. Wyjąć mięso, a do wywaru dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować przez 10 minut.
    5. W tym czasie przygotować zasmażkę: 3 łyżki masła podsmażyć na patelni, dodać 3 łyżki mąki i podsmażyć na jasny brąz. Wlać 1/2 l zimnej wody i gotować, mieszając, aż powstanie gładka, jednolita masa bez grudek.
    6. Połączyć ją z wrzącą zupą i zagotować.
    7. Oddzielić od kości mięso i wrzucić do zupy, dodać marchew i seler, doprawić majerankiem.
    8. Dla lubiących czosnek i jego świeży zapach i smak można na samym końcu wycisnąć przez praskę 2 ząbki i dodać do zupy.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis