Pebber nodder (duńskie ciasteczka bożonarodzeniowe)

    Pebber nodder (duńskie ciasteczka bożonarodzeniowe)

    2polubienia
    25min.


    Zrobione przez 187 osób

    Te ciasteczka są jak małe kęsy Bożego Narodzenia. Cynamon i kardamon nadają smaku tym małym kruchym słodkościom.

    Składniki
    ilość porcji: 100 

    • 225 g masła
    • 200 g (1 szkl.) cukru
    • 2 jajka
    • 300 g (2 i 1/2 szkl.) mąki pszennej
    • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
    • 1 łyżeczka mielonego cynamonu, lub do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C.
    2. W dużej misce wymieszać masło z cukrem na gładką masę. Dodać jaja, po jednym na raz, mieszając, aż masa będzie lekka i puszysta. Wymieszać mąkę z kardamonem i cynamonem, dodać do masy z cukrem i wymieszać by wszystko się połączyło.
    3. Podzielić ciasto na 6 kulek, a następnie, na powierzchni lekko posypanej mąką, uformować z każdej z kulek wałek o grubości palca. Pokroić wałki w kawałki o długości 1,5 cm, a następnie położyć na niewysmarowanej tłuszczem blasze do ciasteczek.
    4. Piec w nagrzanym piekarniku przez 10 minut, lub do czasu gdy będą lekko rumiane. Studzić przez kilka minut na blasze, a następnie przełożyć na metalowe podstawki by ostygły całkowicie.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis