Pieczona karkówka Hani

    Pieczona karkówka Hani

    1polubienie
    1dzień1godz.


    Zrobione przez 9 osób

    Często przyrządzam karkówkę do obiadu, a potem jak coś zostanie na drugi dzień jest równie smaczna do kanapki. Polecam!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg karkówki
    • 1/2 łyżeczki soli
    • Marynata
    • 1/2 łyżeczki vegety
    • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
    • 1/2 łyżeczki pieprzu
    • 2 liście laurowe
    • 3-5 ziarenek ziela angielskiego
    • 3 ząbki czosnku
    • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
    • 2-3 listki świeżego tymianku
    • 1 pęczek natki pietruszki do posypania
    • 2 łyżki oleju do formy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +1dzień marynowanie  ›  Gotowe w: 1dzień1godz.10min. 

    1. Mięso posolić.
    2. W miseczce wymieszać wszystkie składniki na marynatę oprócz pietruszki.
    3. Marynatą natrzeć mięso i posypać posiekaną pietruszką. Włożyć do naczynia, przykryć i odstawić do lodówki na 1 dzień.
    4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić olejem foremkę.
    5. Mięso przełożyć do foremki, podlać olejem i piec przez około 1 godzinę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis