Schab ziołowy pieczony

    Schab ziołowy pieczony

    2polubienia
    1dzień1godz.


    Zrobione przez 10 osób

    Pyszny schab nie tylko na świąteczne okazje. Ziołowo-pikantna marynata i soczyste mięso. Proporcje przypraw można dostosować według uznania.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg schabu
    • 1/2 łyżeczki soli
    • Marynata
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1 mała papryczka chili, posiekana
    • 1/2 łyżeczki pieprzu
    • 2 liście laurowe
    • 3-5 ziela angielskie
    • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
    • majeranek do posypania
    • 2 łyżki oleju do formy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +1dzień marynowanie  ›  Gotowe w: 1dzień1godz.10min. 

    1. Mięso posolić. W miseczce wymieszać składniki na marynatę. Natrzeć nią mięso. Posypać majerankiem.
    2. Mięso włożyć do szczelnie zamkniętego naczynia i odstawić do lodówki na 1 dzień.
    3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
    4. Mięso wyjąć z marynaty i przełożyć do foremki, polać olejem. Piec przez około godzinę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis