Rolada z boczku

    Rolada z boczku

    3polubienia
    1dzień1godz.


    Zrobione przez 2 osoby

    Aromatyczny pieczony boczek zawinięty w roladę, który jest dobry zarówno na danie obiadowe jak i na zimno do chleba.

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 1 kg chudego boczku
    • 1/2 łyżeczki soli
    • Marynata
    • 1/2 łyżeczki vegety
    • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
    • 1/2 łyżeczki pieprzu
    • 3 ząbki czosnku
    • 1/2 łyżeczki przyprawy staropolskiej
    • 1/2 szklanki oliwy z oliwek

    • majeranek do posypania
    • 1 cebula pokrojona w plastry

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +1dzień marynowanie  ›  Gotowe w: 1dzień1godz.10min. 

    1. Mięso posolić.
    2. W miseczce wymieszać składniki na marynatę. Dobrze wetrzeć ją w mięso.
    3. Mięso ściśle zrolować, związać nitką. Posypać majerankiem i obłożyć plastrami cebuli.
    4. Odstawić w szczelnie zamkniętym naczyniu na 1 dzień.
    5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
    6. Piec przez 1 godzinę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis