Chlebek naan

    Chlebek naan

    8polubień
    2godz.7min.


    Zrobione przez 22 osoby

    Pyszny chlebek królujący w kuchni indyjskiej, przyrządzony na grillu. Pozornie bardzo prosty przepis, ale efekt rekompensuje czas i wysiłek! Można dodać czosnek. Najlepszy jako dodatek do curry!

    Składniki
    ilość sztuk: 12 chlebków

    • 2,5 łyżeczki drożdży
    • 225 ml ciepłej wody
    • 2-4 łyżki cukru
    • 3 łyżki mleka
    • 1 jajko, roztrzepane
    • 2 łyżeczki soli
    • 800 g mąki chlebowej
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę (opcjonalnie)
    • 50 g masła, stopionego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 7min.  ›  +1godz.30min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.7min. 

    1. Drożdże wymieszać z wodą i cukrem. Odstawić na 10 minut, aż się spienią.
    2. Dodać mleko, jajko, sól i mąki na tyle, aby ciasto było miękkie (może nie trzeba będzie wykorzystać całej mąki). Wyrabiać przez 6-8 minut na powierzchni posypanej mąką, aż ciasto będzie gładkie. Przełożyć ciasto do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę aby wyrosło.
    3. Ciasto ugnieść (można teraz dodać czosnek) i wyrabiać. Odrywać małe kawałki i formować z nich kulki wielkości piłeczki golfowej. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut, aż podwoją swoją objętość.
    4. Rozgrzać grill.
    5. Kulki ciasta rozwałkować na owalny kształt i układać na nienatłuszczonej blaszce. Piec pod rozgrzanym grillem, aż się przyrumienią (przez około 2 minuty). Przypieczoną stronę posmarować masłem, odwrócić i piec z drugiej strony, aż będą sztywne i złociste (przez kolejne 2 minuty).

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Zobacz jak to zrobić!

    Chlebek naan
    Chlebek naan

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Efeb13
    autor:
    1

    Zaje..fajne! A co ważne, można szybko zrobić! - 27 lip 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis