Kotlet mielony solo

    Kotlet mielony solo

    2polubienia
    40min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Lubię przyrządzać te kotlety, czasem podaję je na gorąco z ziemniakami i sosem pomidorowym a czasem na zimno do chleba.

    Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 czerstwa bułka
    • 1/2 szklanki mleka
    • 500 g łopatki wieprzowej bez kości
    • 1 cebula
    • 1 łyżka oleju
    • 1 jajko
    • sól i pieprz, natka pietruszki
    • natka pietruszki
    • bułka tarta do obtaczania
    • 3-5 łyżek oleju
    • 1 łyżka masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Mięso pokroić w kostkę i przemielić razem z bułką.
    2. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oleju, można również przemielić z mięsem, ale ja drobno siekam i wtedy już tylko mieszam z masą.
    3. Do masy dodać jajko, sól i pieprz i posiekaną natkę. Wyrobić na jednolitą masę, można ręką.
    4. Formować kotlety i obtaczać w bułce tartej.
    5. Na patelni rozgrzać olej, układać kotlety, lekko spłaszczyć i smażyć z obu stron na rumiano. Następnie ułożyć na kotletach wiórki masła, skropić wodą, przykryć patelnię i na bardzo małym ogniu trzymać przez 10 minut. Wtedy wiadomo, że kotlety nie będą w środku surowe.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis