Ogórki po meksykańsku

    Ogórki po meksykańsku

    14polubień
    20godz.25min.


    Zrobione przez 39 osób

    Ogórki po meksykańsku- pikantne ;) Doskonałe sałatka z ogórków na zimę z dodatkiem czosnku i chili. Pyszne!

    Składniki
    ilość sztuk: 8 słoików 0,5 l

    • 5 kg ogórków (pokrojonych w grube plastry)
    • 3 główki czosnku
    • 3 łyżeczki chili
    • 8 łyżek soli
    • Zalewa
    • 1 kg cukru
    • 3 szklanki octu
    • 16 łyżek oleju

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  +20godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 20godz.25min. 

    1. Pokrojone ogórki zasypać 4 łyżkami soli i odstawić na 6-8 godzin.
    2. Resztę soli wsypać do zalewy (cukier, ocet, olej) i zagotować. Odstawić aby przestygła.
    3. Odlać słoną wodę z ogórków, posypać chili i czosnkiem, wymieszać, zalać zalewą i odstawić na 12 godzin.
    4. Powkładać ogórki do słoików i zalać zalewą.
    5. Pasteryzować przez 5 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (3)

    LucynaWojnowska
    51

    - - 26 paź 2013

    tajtana96
    autor:
    11

    Mam pytanie: "3.Odlać słoną wodę z ogórków, posypać chili i czosnkiem, wymieszać, zalać zalewą i odstawić na 12 godzin." Słoną wodę z ogórków którą należy odlać wymieszać z tą zalewą, czy zwyczajnie wylać tą słoną wodę? - 20 sie 2015

    ElżbietaSzmechel
    0

    - - 05 sie 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis