Zimne nóżki wieprzowe

    Zimne nóżki wieprzowe

    1polubienie
    3godz.


    Zrobione przez 4 osoby

    Coś dla miłośników mięsnych galaret. W salaterkach zastygnięte kawałki mięsa z warzywami. Dobre nie tylko na przystawkę!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 3 nóżki wieprzowe
    • 1 golonka
    • 1 marchewka
    • 1 korzeń pietruszki
    • 1 por
    • szczypta soli
    • szczypta pieprzu
    • 4-5 łyżeczek żelatyny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +2godz. tężenie  ›  Gotowe w: 3godz. 

    1. Mięso włożyć do garnka razem z obranymi warzywami. Zalać wodą, posolić i zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień - nie można doprowadzać do gwałtownego wrzenia, żeby wywar nie był mętny.
    2. Gotować przez około 40 minut, aż mięso będzie miękkie.
    3. Wyjąć mięso i pokroić na kawałki, włożyć do salaterek.
    4. Wyjąć z garnka warzywa, marchewkę i pietruszkę, i pokroić w kostkę. Dodać do salaterek z mięsem. Do wywaru dodać pieprz, sól i żelatynę. Zagotować. Zalać mięso. Odstawić do przestygnięcia, a następnie wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis