Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem

    Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem

    17polubień
    1godz.30min.


    Zrobione przez 28 osób

    Ta rolada to hit na przyjęciach i spotkaniach towarzyskich. Pyszna i wykwintna, a do tego fantastycznie wygląda na stole!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 opakowanie (300 g) mrożonego szpinaku, rozmrożonego
    • 3 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
    • 2 łyżki masła klarowanego
    • 4 jajka
    • 1,5 łyżki mąki pszennej
    • 2 opakowania serka twarogowego chrzanowego Almette
    • 400 g wędzonego łososia w plastrach
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Na patelni odparować szpinak i podsmażyć na maśle razem z czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Odsączyć na sitku i przestudzić.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
    3. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka dodać do przestudzonego szpinaku. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać ze szpinakiem.
    4. Do masy przesiać mąkę i wymieszać.
    5. Masę rozprowadzić na przygotowanej blaszce. Piec przez 15 minut. Odstawić do przestudzenia.
    6. Na szpinakowym placku rozsmarować serek chrzanowy, przykryć plastrami łososia układając je jeden przy drugim i zwinąć jak roladę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
    7. Przed podaniem kroić na plastry o grubości 1,5 cm.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    4

    pyszna rolada, ze szipnakiem i łososiem. na królewskie podniebienia, super przystawka na impreze - 03 lip 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis