Pierogi z kaszą i serem

    Pierogi z kaszą i serem

    2polubienia
    1godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszne połączenie smaków: kasza gryczana, twaróg, podsmażona cebula w pierogowym cieście. Najlepsze z podsmażoną cebulką lub w wersji mięsnej ze skwarkami lub kiełbasą.

    Belka Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Ciasto
    • 300 g mąki pszennej
    • 3/4 szklanki ciepłej wody
    • 1 łyżka masła
    • 1 jajko
    • szczypta soli
    • Farsz
    • 3/4 szklanki kaszy gryczanej
    • 150 g półtłustego twarogu
    • 2 łyżki oliwy
    • 1 mała cebula, posiekana
    • sól i pieprz do smaku
    • szczypta ostrej papryki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić rowek. Masło roztopić i wymieszać z wodą. Dodać do mąki, cały czas zarabiając ciasto. Dodać jajko i szczyptę soli. W miarę potrzeby podsypywać mąką.
    2. Ciasto zarobić na jednolitą i elastyczną kulę. Odstawić i przykryć miską.
    3. Kaszę przepłukać zalać 1 i 1/4 szklanki gorącej wody. Gotować na małym ogniu, aż woda zostanie wchłonięta. Ser rozdrobnić widelcem.
    4. Na patelni podsmażyć cebulę, aż zmięknie. Dodać do kaszy, wymieszać.
    5. Dodać ser i przyprawy, dobrze wymieszać widelcem.
    6. Ciasto cienko rozwałkowywać, odrywając po kawałku (reszta niech zostanie pod miską, żeby nie wysychało). Z ciasta wykrawać kółka od literatki.
    7. Nakładać po łyżeczce farszu i zlepiać boki, przyszczypując brzeg.
    8. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Pierogi wrzucać partiami, zamieszać drewnianą łyżką i gotować przez kilka minut, aż wypłyną na powierzchnię.
    9. Wyjmować łyżką cedzakową i podawać z podsmażoną cebulką lub skwarkami.

    rada

    Jeśli farsz wydaje się zbyt suchy, co zależy od białego sera, można dodać łyżeczkę kwaśnej śmietany.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    eliot44
    autor:
    0

    Szkoda, że znów tak pracowite, jak przy ruskich (to zagniatanie ciasta, sklejanie... Ale jako zagorzały pierogochłon, na pewno spraktykuję, ponieważ nawracam się na kasze. A przepis zapowiada się smakowicie - 14 maj 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis