Pasteis de Nata - portugalskie tartletki z kremem

    Pasteis de Nata - portugalskie tartletki z kremem

    2polubienia
    40min.


    Zrobione przez 126 osób

    To pyszne portugalskie tartletki z kremem. Świetne na każdą okazję i goście na pewno będą prosić Cię o przepis.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 235 ml (1 szkl.) mleka
    • 3 łyżki mąki kukurydzianej
    • 1/2 laski wanilii
    • 200 g (1 szkl.) cukru
    • 6 żółtek
    • 1 opakowanie (500 g) rozmrożonego ciasta francuskiego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C. Lekko wysmarować tłuszczem 12 foremek do babeczek i wyłożyć ciastem francuskim ich dna oraz boki.
    2. W rondelku wymieszać mleko z mąką kukurydzianą, cukrem i wanilią. Gotować, stale mieszając, aż mieszanina zgęstnieje. Żółtka jaj wlać do średniej miski. Mieszając trzepaczką, powoli dodać 1/2 szklanki gorącej mieszanki z mlekiem. Stopniowo dodać mieszankę z żółtkami z powrotem do pozostałej mieszanki z mlekiem, stale mieszając trzepaczką. Stale mieszając gotować przez 5 minut, lub do momentu gdy zgęstnieje. Usunąć laskę wanilii.
    3. Napełnić mieszaniną foremki do babeczek wyłożone ciastem francuskim i piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut, lub do czasu gdy ciasto będzie złociste, a nadzienie lekko rumiane.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis