Placek z kremem i owocami

    Placek z kremem i owocami

    1polubienie
    3godz.50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszny lekki placek na letnie przyjęcia. Biszkopt, śmietanowy krem i owoce sezonowe - truskawki, jagody, porzeczki zastygnięte w galaretce!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • Biszkopt
    • 6 jajek
    • 1 szklanka cukru
    • 1 szklanka mąki
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • Krem
    • 1 litr śmietany
    • 5 łyżek cukru pudru
    • 3,5 łyżeczki żelatyny
    • 300 g owoców sezonowych (truskawki, maliny, jagody)
    • 1 galaretka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +3godz. tężenie  ›  Gotowe w: 3godz.50min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić tortownicę.
    2. Wszystkie składniki na biszkopt zmiksować. Przełożyć do tortownicy i piec przez 30 minut.
    3. Śmietanę zmiksować z cukrem. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, dodać do kremu i zmiksować.
    4. Na upieczony biszkopt wyłożyć krem, na wierzch ułożyć owoce. Włożyć do lodówki.
    5. Galaretkę rozpuścić w garnuszku w mniejszej ilości wody niż podana w instrukcji na opakowaniu. Odstawić do przestudzenia. Lekko tężejącą wylać na owoce i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Idealny biszkopt

    Więcej informacji o tym jak upiec biszkopt bez zakalca znajdziesz w naszym artykule: "Jak upiec doskonały biszkopt?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis