Sernik śmietankowy na zimno

    Sernik śmietankowy na zimno

    Zapisz do ulubionych
    4godz.50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Domowy sposób na przygotowanie sera, a następnie pysznego śmietankowego sernika. Można użyć więcej lub mniej galaretki, w zależności jaką blaszkę mamy. Ja zawsze dodaję rodzynki, ale nie są konieczne.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 1,5 litra mleka
    • 4 kubki kwaśnej śmietany 18% (np. Piątnicy)
    • 6 jajek
    • 1 kubek masła roślinnego
    • 1 szklanka cukru pudru
    • cukier waniliowy
    • zapach pomarańczowy
    • rodzynki (opcjonalnie)
    • herbatniki lub biszkopty na spód
    • 1-2 galaretki (cytrynowa lub pomarańczowa)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +4godz. tężenie  ›  Gotowe w: 4godz.50min. 

    1. Mleko wlać do garnka i zagotować. Śmietanę zmiksować z jajkami. Do gotującego się mleka wlać śmietanę i gotować na małym ogniu przez około 10 minut, aż mleko się zważy i powstanie ser. Odcedzić i odstawić do przestygnięcia.
    2. Masło zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać przestudzony ser i zmiksować. Dodać zapach pomarańczowy i ewentualnie rodzynki, wymieszać.
    3. Dno i boki tortownicy wyłożyć herbatnikami lub biszkoptami. Masę serową przełożyć do tortownicy. Wstawić do lodówki.
    4. Galaretki przyrządzić zgodnie z instrukcją na opakowaniu i lekko tężejące wylać na sernik. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule:

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis