Makowiec lany

    Makowiec lany

    4polubienia
    9godz.30min.


    Zrobione przez 5 osób

    Mój ulubiony przepis na makowiec. Ucierane ciasto przekładane masą makową. Można polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • Ciasto
    • 5 jajek
    • 1,5 szklanki cukru
    • 1 kostka margaryny
    • 2 szklanki mąki
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 3 łyżeczki śmietany
    • Mak
    • 350 g maku
    • 3/4 szklanki cukru
    • 100 g masła
    • 2 jajka
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • zapach rumowy lub arakowy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +8godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 9godz.30min. 

    1. Mak zalać wrzątkiem i odstawić na noc. Następnie osączyć na sitku i zmielić dwa razy.
    2. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać margarynę i utrzeć na pulchną masę. Dodać mąkę i proszek oraz śmietanę, wymieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z ciastem.
    3. Do maku dodać cukier, masło, całe jajka, proszek i aromat, wymieszać.
    4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160-170 stopni C. Lekko natłuścić foremkę.
    5. 2/3 ciasta wyłożyć do foremki, na to wyłożyć mak i przykryć resztą ciasta.
    6. Piec przez około 1 godzinę. Po upieczeniu udekorować polewą i posypać wiórkami kokosowymi.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis