Marynowana czerwona papryka

    Marynowana czerwona papryka

    5polubień
    40min.


    Zrobione przez 18 osób

    To jeden z moich ulubionych przetworów. Papryka w marynacie octowej jest pysznym dodatkiem do wędlin, kanapek czy sałatek.

    Składniki
    ilość sztuk: 3 słoiki

    • 1 kg czerwonej papryki
    • Zalewa
    • 4 szklanki wody
    • 3/4 szklanki octu 10%
    • 10 g soli
    • 20 g cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Paprykę umyć, osuszyć i usunąć gniazda nasienne. Pokroić na mniejsze kawałki.
    2. Wszystkie składniki zalewy zagotować.
    3. Paprykę układać ciasno w wyparzonych słoikach, pozostawiając 3 cm wolnej przestrzeni od góry słoika.
    4. Zalać zalewą tak, aby płyn pokrywał paprykę.
    5. Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 20 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis