Kiszone gąski

    Bardzo smaczny przepis na grzybki gąski - można oczywiście użyć innych leśnych grzybów. Na kilogram grzybów należy brać 50 g soli.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 1 kg grzybów gąsek
    • 50 g soli
    • 4-5 liści laurowych
    • 15 ziarenek ziela angielskiego
    • 15 ziarenek pieprzu czarnego
    • kilka ziarenek jałowca
    • 2 łyżeczki estragonu
    • 2 duże cebule, pokrojone w plastry
    • kilka ząbków czosnku (opcjonalnie)
    • olej w ilości do zakrycia grzybów w słoiku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Oczyszczone grzybki gotować w lekko osolonej wodzie przez około 10 minut. Osączyć i odstawić do przestudzenia.
    2. Grzyby układać w naczyniu (szklanym lub kamionkowym) blaszkami do góry.
    3. Sól wymieszać z przyprawami i posypywać warstwy grzybów, przekładając cebulą. Jeśli dajemy cebulę, to czosnku już nie trzeba.
    4. Całość zalać olejem, aby przykryć wszystkie warstwy tak, aby nie dostało się tam powietrze. Co jakiś czas trzeba sprawdzać czy nie występuje pleśń.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis