Kiszone gąski

    Kiszone gąski

    1polubienie
    30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Bardzo smaczny przepis na grzybki gąski - można oczywiście użyć innych leśnych grzybów. Na kilogram grzybów należy brać 50 g soli.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 1 kg grzybów gąsek
    • 50 g soli
    • 4-5 liści laurowych
    • 15 ziarenek ziela angielskiego
    • 15 ziarenek pieprzu czarnego
    • kilka ziarenek jałowca
    • 2 łyżeczki estragonu
    • 2 duże cebule, pokrojone w plastry
    • kilka ząbków czosnku (opcjonalnie)
    • olej w ilości do zakrycia grzybów w słoiku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Oczyszczone grzybki gotować w lekko osolonej wodzie przez około 10 minut. Osączyć i odstawić do przestudzenia.
    2. Grzyby układać w naczyniu (szklanym lub kamionkowym) blaszkami do góry.
    3. Sól wymieszać z przyprawami i posypywać warstwy grzybów, przekładając cebulą. Jeśli dajemy cebulę, to czosnku już nie trzeba.
    4. Całość zalać olejem, aby przykryć wszystkie warstwy tak, aby nie dostało się tam powietrze. Co jakiś czas trzeba sprawdzać czy nie występuje pleśń.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis