Sernik po krakowsku

    Sernik po krakowsku

    13polubień
    1godz.30min.


    Zrobione przez 13 osób

    Tradycyjny sernik krakowski z prawdziwego twarogu na kruchym kakaowym spodzie. Zawsze go podaję z wiśniową konfiturą. Pycha!

    czarna Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 1 szklanka mąki przesiana z 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 80 g zimnego masła
    • 1 łyżeczka kakao
    • 50 g cukru pudru
    • 1 jajko
    • 1 łyżka śmietany
    • Ser
    • 1 kg półtłustego twarogu
    • 300 g masła o temperaturze pokojowej
    • 1 szklanka cukru pudru
    • 1 saszetka cukru waniliowego
    • 10 jajek
    • 1 opakowanie budyniu waniliowego
    • 2 łyżki kaszy mannej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Mąkę z proszkiem wysiekać z masłem. Dodać kakao, cukier puder, jajko i śmietanę. Jeszcze siekać nożem, żeby składniki się połączyły. Zagnieść w kulę i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
    2. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    3. Twaróg zmielić w malakserze.
    4. Masło utrzeć na pusztystą masę z cukrem i cukrem waniliowym.
    5. Dodawać żółtka po jednym na raz i cały czas ucierać.
    6. Masę stopniowo dodawać do sera i miksować w malakserze. Dodać budyń i kaszę i zmiksować na gładką masę.
    7. Z białek ubić pianę na sztywno. Ostrożnie wymieszać z masą serową, żeby później sernik nie opadł.
    8. Tortownicę natłuścić masłem i wylepić ciastem.
    9. Wyłożyć masę serową.
    10. Piec przez około 70 minut. Nie wolno otwierać piekarnika w trakcie, a po upieczeniu tylko uchylić drzwiczki i lepiej zostawić sernik do ostygnięcia w środku.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Efeb13
    autor:
    5

    Fajny i prosty! - 11 gru 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis