Sernik po krakowsku

  • 1komentarz
  • 8polubień
  • 1godz.30min.

Tradycyjny sernik krakowski z prawdziwego twarogu na kruchym kakaowym spodzie. Zawsze go podaję z wiśniową konfiturą. Pycha!

czarna Podkarpackie, Polska

Składniki

ilość porcji: 12 

  • 1 szklanka mąki przesiana z 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka kakao
  • 50 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany
  • Ser
  • 1 kg półtłustego twarogu
  • 300 g masła o temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 saszetka cukru waniliowego
  • 10 jajek
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 łyżki kaszy mannej

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

  1. Mąkę z proszkiem wysiekać z masłem. Dodać kakao, cukier puder, jajko i śmietanę. Jeszcze siekać nożem, żeby składniki się połączyły. Zagnieść w kulę i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  2. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
  3. Twaróg zmielić w malakserze.
  4. Masło utrzeć na pusztystą masę z cukrem i cukrem waniliowym.
  5. Dodawać żółtka po jednym na raz i cały czas ucierać.
  6. Masę stopniowo dodawać do sera i miksować w malakserze. Dodać budyń i kaszę i zmiksować na gładką masę.
  7. Z białek ubić pianę na sztywno. Ostrożnie wymieszać z masą serową, żeby później sernik nie opadł.
  8. Tortownicę natłuścić masłem i wylepić ciastem.
  9. Wyłożyć masę serową.
  10. Piec przez około 70 minut. Nie wolno otwierać piekarnika w trakcie, a po upieczeniu tylko uchylić drzwiczki i lepiej zostawić sernik do ostygnięcia w środku.

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (1)

Efeb13
autor:
3

Fajny i prosty! - 11 gru 2012

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie