Zaloguj się Zarejestruj się

Sok z pigwy

  • 1komentarz
  • 7polubień
  • 20min.

Bardzo pyszny i aromatyczny sok z dużą zawartością witaminy C. Najbardziej go lubię do herbaty zamiast cytryny.

czarna Podkarpackie, Polska

Składniki
ilość sztuk: 4 słoiczki po 250 g

  • 1 kg pigwy
  • 1 kg cukru

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 20min. 

  1. Pigwę umyć, rozkroić na pół, a potem na ćwiartki (tak najlepiej usuwa się pestki).
  2. Wydrążone z pestek owoce kroić na cienkie plasterki i wkładać do wyparzonych słoików.
  3. W każdym słoiku warstwę pigwy ubić i ucisnąć, a potem przysypywać cukrem (na słoik będzie to 4-5 warstw cukru).
  4. Słoiki odstawić w chłodne miejsce na 4-5 dni. Każdego dnia przysypywać na wierzchu warstwę cukru.
  5. Słoiki zakręcić i wstawić do lodówki. Świetne do herbaty lub z wodą.

Pigwa

Chcesz dowiedzieć się więcej o pigwie? Przeczytaj nasz artykuł: "Pigwa", w którym opisujemy jak obchodzić się z tym owocem!

Przetwory owocowe

Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat przygotowywania przetworów owocowych koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Przetwory owocowe". Znajdziesz tam informacje o owocach, słoikach, temperaturach, pasteryzacji - a wszystko okraszone zdjęciami!

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (1)

UrszulaNiemiec
5

Sok jest naprawdę super - lepszy od cytryny. Moja metoda robienia jest inna, po prostu ścieram pigwę na grubym tarku i zasypuję cukrem. Uważam ,że wtedy więcej soku się wytworzy i po odcedzeniu go wytłoki przez kilka minut zagotuję na gazie i daję do słoiczków (po wymieszaniu z jabłkami daję do szarlotki - pycha tylko palce lizać). - 25 paź 2014

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie