Sok z pigwy

    Sok z pigwy

    11polubień
    20min.


    Zrobione przez 202 osoby

    Bardzo pyszny i aromatyczny sok z dużą zawartością witaminy C. Najbardziej go lubię do herbaty zamiast cytryny.

    czarna Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 4 słoiczki po 250 g

    • 1 kg pigwy
    • 1 kg cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Pigwę umyć, rozkroić na pół, a potem na ćwiartki (tak najlepiej usuwa się pestki).
    2. Wydrążone z pestek owoce kroić na cienkie plasterki i wkładać do wyparzonych słoików.
    3. W każdym słoiku warstwę pigwy ubić i ucisnąć, a potem przysypywać cukrem (na słoik będzie to 4-5 warstw cukru).
    4. Słoiki odstawić w chłodne miejsce na 4-5 dni. Każdego dnia przysypywać na wierzchu warstwę cukru.
    5. Słoiki zakręcić i wstawić do lodówki. Świetne do herbaty lub z wodą.

    Pigwa

    Chcesz dowiedzieć się więcej o pigwie? Przeczytaj nasz artykuł: "Pigwa", w którym opisujemy jak obchodzić się z tym owocem!

    Przetwory owocowe

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat przygotowywania przetworów owocowych koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Przetwory owocowe". Znajdziesz tam informacje o owocach, słoikach, temperaturach, pasteryzacji - a wszystko okraszone zdjęciami!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    UrszulaNiemiec
    50

    Sok jest naprawdę super - lepszy od cytryny. Moja metoda robienia jest inna, po prostu ścieram pigwę na grubym tarku i zasypuję cukrem. Uważam ,że wtedy więcej soku się wytworzy i po odcedzeniu go wytłoki przez kilka minut zagotuję na gazie i daję do słoiczków (po wymieszaniu z jabłkami daję do szarlotki - pycha tylko palce lizać). - 25 paź 2014

    LucynaKarolewicz
    4

    Na pewno zrobie:-)Mam troche pigwy z dzialki, nigdy jej nie zbieralam ale w tym roku postanowilam zobaczyc czy mozna cos pysznego z niej zrobic:-)Nie wiem tylko czy wit c nie ulega zniszczeniu podczas pasteryzacji?Zalecane jest zeby nie dodawac cytryny do goracej wody gdyz traci swoje wlasciosci.Ale i tak zrobie bo przepis wyglada pysznie:-) - 04 lis 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis