Marynowana dynia

    Marynowana dynia

    4polubienia
    30min.


    Zrobione przez 8 osób

    Czy próbowaliście już dynię marynowaną w octowej zalewie z dodatkiem goździków i cynamonu? Gorąco polecam!

    Składniki
    ilość sztuk: 3 słoiki

    • 1 kg dyni
    • 500 g cukru
    • 1/2 litra wody
    • 6 goździków
    • kawałek cynamonu
    • 1/2 szklanki octu 10%
    • 1 szklanka wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Dynię obrać, usunąć pestki. Pokroić w paski, a następnie na kawałki.
    2. Cukier rozpuścić w wodzie, zagotować z cynamonem i goździkami.
    3. Do wrzącego syropu wrzucić kawałki dyni i gotować, aż staną się szkliste, wyjąć łyżką cedzakową.
    4. Ocet wymieszać ze szklanką wody i wlać do syropu. Przykryć i zagotować. Odstawić do przestudzenia.
    5. Dynię przekładać do słoików i zalać przestudzoną zalewą. Zamknąć słoiki i odstawić w chłodne miejsce.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis