Śliwki całe w occie

    Śliwki całe w occie

    3polubienia
    5dni30min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Smaczny i prosty pomysł na dodatek do mięs lub zakąskę na spotkanie towarzyskie. Najlepsze są tu mało dojrzałe śliwki węgierki.

    Składniki
    ilość sztuk: 4 słoiczki

    • 1 kg śliwek węgierek
    • 3 szklanki wody
    • 2 szklanki octu 10%
    • 300 g cukru
    • 5 goździków
    • kawałek laski cynamonu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +5dni odstawienie  ›  Gotowe w: 5dni30min. 

    1. Śliwki umyć i osuszyć. Nakłuć ostrym szpikulcem (może być widelec lub wykałaczka). Włożyć do dużego naczynia, np wazy.
    2. Wodę zagotować z octem, cukrem i przyprawami.
    3. Gorącą zalewą zalać śliwki w wazie i odstawić na 1 dzień.
    4. Następnego dnia zalewę zlać ze śliwek do rondelka, zagotować pod przykryciem i ponownie zalać nią śliwki. Odstawić na 1 dzień. Czynność tą powtarzać przez 4 dni, a następnie śliwki przełożyć do słoików. Zalać zalewą, zakręcić słoiki i odwrócić do góry dnem, przykryć kocykiem i odczekać, aż wystygną.
    5. Ostudzone słoiki ze śliwkami odwrócić i odstawić w chłodne miejsce.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis