Sos pesto do makaronu

    Sos pesto do makaronu

    1polubienie
    20min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Prosty i niezwykle smaczny sos z kuchni włoskiej. Bazylia, prażone orzechy włoskie, parmezan i czosnek zmiksowane z oliwą.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 duży pęczek bazylii
    • 2 ząbki czosnku
    • 100 g uprażonych orzechów włoskich
    • 100 g pestek słonecznika
    • 100 g startego parmezanu
    • 1/2 szklanki oliwy
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Bazylię umyć, osuszyć i posiekać. Czosnek obrać i posiekać.
    2. W blenderze zmiksować wszystkie składniki. Przed podaniem podgrzać.
    3. Sos można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku w lodówce.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis