Sos z kurkami

    Sos z kurkami

    3polubienia
    30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Jeden z moich ulubionych sosów do makaronu w sezonie na kurki! Kremowy, z dodatkiem świeżych i suszonych pomidorów. Rewelacja!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 pomidory
    • 8-10 plasterków suszonych pomidorów
    • 1 cebula
    • 300 g kurek
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 łyżka masła
    • 2-3 łyżki oliwy
    • sól
    • ostra czerwona papryka
    • 200 g śmietany 30%
    • starty parmezan do posypania
    • listki bazylii
    • natka pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Pomidory sparzyć i po usunięciu skórki pokroić w kostkę. Suszone pomidory i cebulę pokroić w drobną kostkę.
    2. Kurki umyć i zblanszować. Czosnek obrać i pokroić w plasterki.
    3. Na oliwie połączonej z masłem podsmażyć cebulę, czosnek i kurki. Po kilku minutach dodać obydwa rodzaje pomidorów i smażyć przez chwilę, cały czas mieszając. Doprawić solą i papryką.
    4. Powoli wlać śmietanę, wymieszać i gotować przez kilka minut, cały czas mieszając.
    5. Sos podawać z makaronem, posypać parmezanem, posiekaną bazylią i natką pietruszki.

    Jak to zrobić?

    Zajrzyj do naszego zakątka z poradami i przeczytaj "Jak czyścić kurki"! To bardzo przydatny artykuł, po którym czyszczenie kurek nie będzie już trudne i męczące.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis