Pierogi z jarzynami

    Pierogi z jarzynami

    1polubienie
    1godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Bardzo smakowite pierożki z nadzieniem z gotowanych jarzyn, smażone na głębokim tłuszczu. Smakują zarówno na ciepło jak i zimno.

    Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Ciasto
    • 350 g mąki pszennej
    • 1 szklanka wody
    • szczypta soli
    • Nadzienie
    • 2 marchewki
    • 1 korzeń pietruszki
    • 1/2 selera
    • 1 ziemniak
    • 1 brokuł
    • 2 łyżki masła
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
    • sól i pieprz do smaku
    • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
    • 3 łyżki bułki tartej
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać letnią wodę, szczyptę soli i zagnieść na elastyczne ciasto. Przykryć miską i odstawić.
    2. Marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaka ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Obrać i bardzo drobno posiekać.
    3. Brokuła ugotować na półmiękko i posiekać.
    4. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać pozostałe warzywa i czosnek, wymieszać. Doprawić do smaku, dodać bułkę tartą i wymieszać. W farszu wciąż powinny być rozpoznawalne kosteczki warzyw, więc nie należy mieszać zbyt intensywnie aby się nie rozgniotły w jedną masę!
    5. Ciasto rozwałkowywać partiami, wycinać kółka od szklanki. Nakładać po łyżeczce farszu, zlepiać boki.
    6. W dużym płaskim garnku rozgrzać grubą warstwę oleju. Partiami wrzucać pierożki i smażyć z dwóch stron na rumiano. Wyjmować łyżką cedzakową i układać na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis