Pasztet Basi

    Pasztet Basi

    2polubienia
    18godz.30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Bardzo mięsny i pyszny pasztet domowy. Z tych proporcji wychodzi go dużo, więc można się podzielić ze znajomymi! Pasztet smakuje wyśmienicie na zimno z żurawiną.

    Składniki
    ilość sztuk: 10 kg

    • 1 średnia golonka
    • 1 kg karkówki wieprzowej
    • 1 kg antykotu wołowego lub mostka wołowego
    • 1 kg górki cielęcej
    • 1/2 kg podgrdla wieprzowego
    • 1/2 kg boczku surowego
    • 2 duże marchewki
    • 1 duża pietruszka
    • 2 duże cebule
    • 1 średni seler
    • 2 ziarna ziela angielskiego
    • 4 liście laurowe
    • 1/2 łyżeczki pieprzu
    • 1 garść grzybów suszonych (borowików), namoczonych
    • 1/2 kg watróbki cielęcej i dudek cielęcych (serce, płuca)
    • 4 bułki kajzerki
    • 10-12 jajek
    • 2 gałki muszkatołowe, starte
    • sól i pieprz do smaku
    • bułka tarta do oprószenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 6godz.  ›  +12godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 18godz.30min. 

    1. Wszystkie rodzaje mięsa (oprócz wątróbki) umyć, pokroić w grube plastry i włożyć do dużego garnka. Dodać warzywa i przyprawy, zalać wodą, zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i dusić przez 3-4 godziny. W trakcie duszenia uzupełniać wodę. Po około 2 godzinach duszenia dodać namoczone wcześniej grzyby.
    2. Na 20 minut przed końcem duszenia dodać pokrojoną w plastry wątróbkę i 2-3 łyżki soli. Odstawić do przestudzenia.
    3. Mięso przełożyć do miseczki, a w wywarze namoczyć 4 bułki kajzerki.
    4. Wszystkie składniki (oprócz wątróbki i bułek) dwukrotnie zmielić przez drobne sitko maszynki. Bułkę i wątróbkę przemielić tylko raz.
    5. Do masy dodać jajka i gałkę muszkatołową, doprawić solą i pieprzem wedle uznania. Wyrabiać masę ręką tak długo, aż łatwo odchodzi od rąk.
    6. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Dużą, wysoką formę wyłożyć folią.
    7. Masę przełożyć do formy. Wyrównać wilgotną dłonią i lekko ubić. Oprószyć bułką tartą.
    8. Piec przez 90 do 105 minut. Pod koniec pieczenia zmniejszyć temperaturę do 190 stopni C, aby pasztet się nie przypalił.
    9. Odstawić na 12 godzin, a następnie wyjąć z formy.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis