Zaloguj się Zarejestruj się

Zupa śledziowa Basi

Próbowaliście kiedyś zupę ze śledzi? Zaskakująco smakowita! Najlepiej podawać z ciepłymi ziemniakami.

MiłaBasia

Składniki
ilość porcji: 4 

  • 300 g śledzia solonego z beczki z mleczem (samiec)
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka octu lub soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta pieprzu mielonego
  • 4 łyżki gęstej śmietany

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 20min.  ›  +6godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 6godz.20min. 

  1. Śledzia moczyć w wodzie z 1/2 łyżeczki cukru przez 3 godziny. Jeśli jest dalej słony, trzeba wymienić wodę i moczyć przez kolejne 1-2 godziny.
  2. Śledzia rozkroić wzdłuż kręgosłupa, usunąć szkielet i skórę, mlecz odłożyć. Śledzie pokroić na kawałki.
  3. Cebule pokroić w plastry i sparzyć.
  4. Mlecz przetrzeć przez sito do miski. Dodać pół szklanki przegotowanej wody, cebulę, liść laurowy, łyżkę octu i pieprz, całość wymieszać ze śmietaną.
  5. Dodać dzwonka śledzia, wymieszać i wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
  6. Podawać z ugotowanymi, przekrojonymi na pół ziemniakami. Zupę podawać na zimno, a ziemniaki na ciepło.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie