Zupa śledziowa Basi

    Zupa śledziowa Basi

    Zapisz do ulubionych
    6godz.20min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Próbowaliście kiedyś zupę ze śledzi? Zaskakująco smakowita! Najlepiej podawać z ciepłymi ziemniakami.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 300 g śledzia solonego z beczki z mleczem (samiec)
    • 1/2 łyżeczki cukru
    • 2 cebule
    • 2 liście laurowe
    • 1 łyżka octu lub soku z cytryny
    • 1 łyżeczka cukru
    • szczypta pieprzu mielonego
    • 4 łyżki gęstej śmietany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  +6godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 6godz.20min. 

    1. Śledzia moczyć w wodzie z 1/2 łyżeczki cukru przez 3 godziny. Jeśli jest dalej słony, trzeba wymienić wodę i moczyć przez kolejne 1-2 godziny.
    2. Śledzia rozkroić wzdłuż kręgosłupa, usunąć szkielet i skórę, mlecz odłożyć. Śledzie pokroić na kawałki.
    3. Cebule pokroić w plastry i sparzyć.
    4. Mlecz przetrzeć przez sito do miski. Dodać pół szklanki przegotowanej wody, cebulę, liść laurowy, łyżkę octu i pieprz, całość wymieszać ze śmietaną.
    5. Dodać dzwonka śledzia, wymieszać i wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
    6. Podawać z ugotowanymi, przekrojonymi na pół ziemniakami. Zupę podawać na zimno, a ziemniaki na ciepło.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis