Sum po polsku

    Sum po polsku

    2polubienia
    25min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Pyszna ryba na tradycyjny obiad w gronie rodzinnym. Koniecznie z dużą ilością koperku, posypany jajkami na twardo i podany z ziemniakami.

    Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 filety z suma (po około 200 g)
    • 100 g masła
    • 2 szklanki śmietany 36%
    • 1 pęczek koperku, posiekany
    • 1 cytryna, pokrojona w kliny (ze skórką)
    • sól i pieprz do smaku
    • 4 jajka ugotowane na twardo
    • koperek do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Filety opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.
    2. Na dużej patelni rozgrzać masło i zrumienić ryby z obu stron. Odlać z patelni nadmiar tłuszczu, a sumy zalać śmietaną. Dodać koperek i cytrynę. Doprawić solą i pieprzem, przykryć i dusić przez 10 minut.
    3. Jajka zetrzeć na tarce i przed podaniem posypać sumy. Dodatkowo udekorować koperkiem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis