Marynowany karaś

    Marynowany karaś

    1polubienie
    1dzień40min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Pyszna zakąska na każdą okazję. Karaś usmażony, a nastepnie marynowany na kwaśno. Doskonały z wiejskim żytnim chlebem!

    Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 1 kg wypatroszonych karasi
    • mąka do panierowania
    • olej do smażenia
    • Marynata
    • 1 litr wody
    • 1 szklanka octu 10%
    • 4 łyżki cukru
    • 2 duże cebule pokrojone w plastry
    • 5 ząbków czosnku
    • 2 marchewki, pokrojone w plasterki
    • ziele angielskie
    • liść laurowy
    • pieprz i sól do smaku
    • 2 ostre papryczki czuszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1dzień marynowanie  ›  Gotowe w: 1dzień40min. 

    1. Karasie umyć i pokroić na dzwonka o szerokości 3 cm. Obtoczyć w mące i usmażyć na oleju na złoty kolor.
    2. Wodę zagotować z octem i cukrem. Dodać pokrojone cebule, czosnek i marchewki oraz przyprawy. Gotować przez 10 minut.
    3. Usmażone ryby układać w słoikach i zalewać marynatą. Zamknąć i odstawić do lodówki na 24 godziny.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis