Panna cotta

    Panna cotta

    7polubień
    4godz.15min.


    Zrobione przez 348 osób

    Tradycyjny, prosty i pyszny włoski krem. Nie mogłam znaleźć dobrego i łatwego przepisu w internecie, więc wymyśliłam własny. Smakuje jak panna cotta serwowana we włoskiej restauracji. Podawać z ciepłym sosem toffi i świeżymi malinami. Można przechowywać przez kilka dni w lodówce.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 80 ml (1/3 szkl.) chudego mleka
    • 7 g żelatyny
    • 600 ml (2 i 1/2 szkl.) śmietany tortowej
    • 100 g (1/2 szkl.) cukru
    • 1,5 łyżeczki aromatu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +4godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 4godz.15min. 

    1. Wlać mleko do małej miski, wmieszać żelatynę. Odstawić.
    2. W rondelku wymieszać śmietanę z cukrem, a następnie doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, pilnując, bo śmietana szybko kipi. Wlać żelatynę z mlekiem do śmietany, mieszając, aż całkowicie się rozpuści. Gotować minutę, stale mieszając. Zdjąć z ognia, wmieszać wanilię i wlać do sześciu kokilek.
    3. Studzić kokilki w temperaturze pokojowej, bez przykrycia. Po ostudzeniu przykryć folią spożywczą i przechowywać w lodówce przez co najmniej 4 godziny, a najlepiej przez noc. Po upływie tego czasu podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis