Barszcz czerwony na naturalnym zakwasie

    Barszcz czerwony na naturalnym zakwasie

    7polubień
    6dni1godz.


    Zrobione przez 6 osób

    Kwas buraczany trzeba przygotować wcześniej, przechowywać potem w lodówce i wykorzystywać do pysznego barszczu przez nawet kilka miesięcy!

    Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Zakwas
    • 1 kg buraków
    • 30 g świeżego chrzanu
    • łyżeczka kminku
    • główka czosnku
    • pietruszka
    • marchewka
    • kawałek selera
    • 3 łyżeczki soli
    • szczypta cukru
    • kromka suchego razowego chleba
    • Barszcz
    • 100 g grzybów suszonych
    • włoszczyzna (bez kapusty)
    • 6 świeżych buraków
    • ziele angielskie
    • liść laurowy
    • 0,5 litra kwasu buraczanego
    • sól i pieprz do smaku
    • kieliszek czerwonego wina
    • 3 ząbki czosnku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +6dni fermentowanie  ›  Gotowe w: 6dni1godz. 

    1. Obrane i pokrojone w plasterki buraki i jarzyny włożyć do dużego słoja, dodać chrzan, kminek, czosnek i przyprawy, i zalać letnią przegotowaną wodą (około 3,5 litra), tak aby wszystko było przykryte. Na wierzchu położyć kawałek chleba. Słój nakryć gazą i trzymać przez 5-6 dni w ciepłym miejscu. Zebrać kożuch, a kwas przelać do butelek, szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce.
    2. Barszcz

    3. Grzyby umyć i namoczyć na noc, następnie ugotować i odcedzić. Wywar zostawić do zupy.
    4. Z włoszczyzny i buraków (jednego buraka odłożyć nieugotowanego) ugotować wywar, dodać przyprawy i gotować przez 20-30 minut.
    5. Wywar warzywny przecedzić przez sito i wymieszać z wywarem grzybowym. Dodać kwas buraczany w proporcjach 3/4 wywaru warzywno-grzybowego i 1/4 kwasu. Barszcz podgrzewać do momentu wrzenia, ale nie wolno dopuścić do zagotowania, bo barszcz straci kolor!!
    6. Barszcz doprawić solą i pieprzem. Dodać kieliszek wina i przed samym podaniem zetrzeć do środka czosnek i dodać startego surowego buraka. Barszcz jeszcze raz przecedzić.
    7. Podawać na Wigilię z uszkami albo przy innych okazjach solo lub z krokietami.

    Buraki

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Efeb13
    autor:
    1

    Super! Na własnym zakwasie! - 16 gru 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis