Flaczki wegetariańskie z boczniaków

Wegetariańska wersja flaczków. Dla mięsożerców można dodać trochę gotowych flaczków wołowych lub pokrojonego w paski kurczaka.

SzybkieGotowanie Wielkopolskie, Polska

Składniki

ilość porcji: 3 

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 500 g boczniaków
  • 300 g włoszczyzny mrożonej paski
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • pieprz, sól, imbir, gałka muszkatołowa, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie
  • 3-4 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 50min. 

  1. Cebulę podsmażyć na patelni na oleju.
  2. Zagotować bulion. Grzyby pokroić w paseczki (w poprzek blaszek) i wrzucić do gotującego się bulionu.
  3. Gotować ok. 15 minut, po czym dodać włoszczyznę, podsmażoną na patelni cebulę i przyprawy.
  4. Zasmażyć mąkę w maśle, a następnie rozprowadzić w zimnej wodzie i dolać do zupy. Gotować jeszcze ok. 5-10 minut

Zobacz ten przepis na moim blogu

Zapraszam:)

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie