Flaczki wegetariańskie z boczniaków

    Flaczki wegetariańskie z boczniaków

    2polubienia
    50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wegetariańska wersja flaczków. Dla mięsożerców można dodać trochę gotowych flaczków wołowych lub pokrojonego w paski kurczaka.

    Składniki
    ilość porcji: 3 

    • 1 litr bulionu warzywnego
    • 500 g boczniaków
    • 300 g włoszczyzny mrożonej paski
    • 1 cebula pokrojona w kostkę
    • pieprz, sól, imbir, gałka muszkatołowa, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie
    • 3-4 łyżki mąki
    • 3 łyżki masła
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Cebulę podsmażyć na patelni na oleju.
    2. Zagotować bulion. Grzyby pokroić w paseczki (w poprzek blaszek) i wrzucić do gotującego się bulionu.
    3. Gotować ok. 15 minut, po czym dodać włoszczyznę, podsmażoną na patelni cebulę i przyprawy.
    4. Zasmażyć mąkę w maśle, a następnie rozprowadzić w zimnej wodzie i dolać do zupy. Gotować jeszcze ok. 5-10 minut

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis