Zaloguj się Zarejestruj się

Szynka pieczona w miodzie

Nie znam lepszego przepisu na świąteczną szynkę! Miód, białe wino i mus jabłkowy sprawiają, że szynka wychodzi nieziemsko soczysta!

Fiola Małopolskie, Polska

Składniki
ilość porcji: 8 

  • 2,5 kg szynki bez kości
  • tymianek, sól i pieprz do smaku
  • 2 kwaśne jabłka
  • 50 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/2 szklanki białego wina

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.40min.  ›  +15min. odstawienie  ›  Gotowe w: 2godz.15min. 

  1. Mięso umyć, osuszyć, natrzeć tymiankiem, solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na 15 minut.
  2. W tym czasie przygotować mus. Jabłka obrać i pokroić w plasterki, zasypać cukrem pudrem i dusić na małym ogniu. Jeśli jabłka nie są bardzo soczyste, najlepiej podlać je 1-2 łyżkami wody, żeby się nie przypaliły.
  3. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody i dodać do jabłek. Całość przetrzeć przez sito.
  4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
  5. Miód wymieszać z winem i musem jabłkowym. Grubo rozsmarować po całej powierzchni szynki. Przełożyć do brytfanki.
  6. Piec przez około 80 minut, od czasu do czasu polewając wypływającymi sokami.
  7. Szynka wyśmienicie smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie