Barszcz z białą i czerwoną fasolą

    Barszcz z białą i czerwoną fasolą

    3polubienia
    13godz.


    Zrobione przez 2 osoby

    Niecodzienny barszcz, który cieszy oko i podniebienie. Dwa rodzaje fasoli, buraki a na dodatek posypka z żółtego sera.

    Adamek Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 300 g fasoli białej (suchej)
    • 300 g fasoli czerwonej (suchej)
    • 1 litr wywaru warzywnego
    • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
    • 1/2 łyżki słodkiej mielonej papryki
    • 2 czerwone buraki
    • 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
    • 1 żółtko
    • 1/4 szklanki startego żółtego sera

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +12godz. moczenie  ›  Gotowe w: 13godz. 

    1. Dwa rodzaje fasoli namoczyć na noc. Następnie przepłukać i odcedzić.
    2. Wywar zagotować, dodać fasolę, doprawić pieprzem i papryką, gotować przez 40 minut.
    3. Buraki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, wrzucić do zupy i gotować przez około 3 minuty.
    4. Śmietanę zmieszać z żółtkiem, dodać parę łyżek gorącego wywaru i wlać z powrotem do zupy. Gotować przez kolejne kilka minut.
    5. Zupę nalewać do talerzy i przed podaniem posypać serem żółtym.

    Buraki

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis