Andrut krówkowy

    Andrut krówkowy

    1polubienie
    1godz.45min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Jak chodzi za mną coś słodkiego, zawsze przygotowuję ten andrut. W pełni satysfakcjonujące! Szybko znika!

    czarna Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 1 kostka masła
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1 szklanka zimnego mleka
    • 1/2 szklanki karmelu
    • 2 szklanki mleka w proszku
    • orzechy, kokos według uznania
    • 1 opakowanie kwadratowych wafli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. W garnuszku roztopić masło z cukrem, mlekiem i karmelem. Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje (ok. 30 minut). Odstawić, żeby masa przestygła.
    2. Do masy dodać mleko w proszku i zmiksować. Dodać kokos lub orzechy jak kto lubi.
    3. Masą przekładać wafle.
    4. Zawinąć w papier pergaminowy, przyłożyć książką, aby andrut dobrze się zlepił. Ale książka nie może być zbyt ciężka, bo andrut zostanie całkiem spłaszczony!

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis