Pasztet z pieczarek

    Pasztet z pieczarek

    1polubienie
    1godz.35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Bardzo smaczny przepis na delikatny i aromatyczny pasztet pieczarkowy. Doskonały z ciemnym pieczywem, pomidorami i cebulką.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg pieczarek
    • 3 łyżki masła
    • 2 duże cebule
    • 3 łyżki bułki tartej
    • 1 szczypta gałki muszkatołowej
    • sól i pieprz do smaku
    • 2-4 jajka
    • łyżka oleju do nasmarowania formy
    • 50 g słoniny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.20min.  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Pieczarki oczyścić, pokroić i odparować na suchej patelni, a następnie zrumienić na 2 łyżkach masła.
    2. Cebule pokroić w plastry i zeszklić na pozostałym maśle.
    3. Pieczarki, cebulę przemielić lub zmiksować, dodać bułkę tartą, 3 łyżki wody, sól, pieprz, gałkę muszkatołową oraz żółtka, starannie wymieszać.
    4. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli i delikatnie wymieszać z masą pieczarkową.
    5. Przełożyć do natłuszczonej i wyłożonej słoniną foremki. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 60 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis