Zaloguj się Zarejestruj się

Pasztet z pieczarek

Bardzo smaczny przepis na delikatny i aromatyczny pasztet pieczarkowy. Doskonały z ciemnym pieczywem, pomidorami i cebulką.

Składniki
ilość porcji: 6 

  • 1 kg pieczarek
  • 3 łyżki masła
  • 2 duże cebule
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • 2-4 jajka
  • łyżka oleju do nasmarowania formy
  • 50 g słoniny

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.20min.  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

  1. Pieczarki oczyścić, pokroić i odparować na suchej patelni, a następnie zrumienić na 2 łyżkach masła.
  2. Cebule pokroić w plastry i zeszklić na pozostałym maśle.
  3. Pieczarki, cebulę przemielić lub zmiksować, dodać bułkę tartą, 3 łyżki wody, sól, pieprz, gałkę muszkatołową oraz żółtka, starannie wymieszać.
  4. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli i delikatnie wymieszać z masą pieczarkową.
  5. Przełożyć do natłuszczonej i wyłożonej słoniną foremki. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 60 minut.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie