Paluszki z kurczaka

    Paluszki z kurczaka

    4polubienia
    40min.


    Zrobione przez 529 osób

    To pieczona wersja popularnej pikantnej przekąski. Wedle upodobania, użyj więcej lub mniej pieprzu cayenne.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka - pokrojone w kawałki wielkości palca
    • 30 g (1/4 szklanki) mąki pszennej
    • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
    • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 80 g (3/4 szklanki) bułki tartej
    • 2 ubite białka
    • 1 łyżka wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 205°C. Spryskać dużą blachę do pieczenia tłuszczem w sprayu.
    2. W worku wymieszać mąkę z 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne i 1/4 łyżeczki soli. Na talerzu wymieszać tartą bułkę z resztą czosnku granulowanego, pieprzu cayenne i solą.
    3. Pokryć kawałki kurczaka mąką z przyprawami. Ubić białka z 1 łyżką wody i przelać mieszaninę do płytkiego naczynia lub do miski. Zanurzać na chwilę przyprawionego kurczaka w mieszaninie z jajkami, a następnie obtaczać w bułce tartej z przyprawami. Wyłożyć na przygotowaną blachę do pieczenia.
    4. Piec przez około 8 minut w nagrzanym piekarniku. Odwrócić paluszki za pomocą szczypiec. Piec jeszcze 8 minut lub do momentu, aż kurczak puści sok.

    Wszystko o kurczaku

    Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym jak przechowywać i odpowiednio upiec kurczaka przeczytaj nasz artykuł: "Przygotowanie i przechowywanie kurczaka".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis