Racuchy z cukrem

    Racuchy z cukrem

    3polubienia
    3godz.35min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Tradycyjne drożdżowe racuchy oprószone cukrem pudrem. Dobre na każdą porę dnia, kiedy mamy ochotę na coś pulchnego!

    Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 15 g drożdży
    • 50 g cukru
    • 1 szklanka mleka
    • 250 g mąki pszennej
    • 2 jajka
    • 50 g tłuszczu
    • olej do smażenia
    • cukier puder do oprószenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +3godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 3godz.35min. 

    1. Drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru i 1/2 szklanki mleka. Odstawić żeby się spieniły.
    2. Mąkę przesiać i dodać drożdżowy rozczyn. Jajka zmiksować z cukrem i dodać do ciasta. Dolać resztę mleka.
    3. W rondelku roztopić tłuszcz, odstawić do ostudzenia. Następnie wymieszać z ciastem, ubijając łyżką, aż pojawią się pęcherzyki. Ciasto powinno być gęste jak śmietana. Odstawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny.
    4. Na patelni rozgrzać olej i smażyć racuchy na złoty kolor z obu stron. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis