Pleśniak

    Pleśniak

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Smaczne i szybkie ciasto, dobre na każdą okazję. Trzy warstwy ciasta przekładane dowolnymi owocami z kompotu i bezą.

    Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 2 szklanki mąki wrocławskiej
    • 1/2 szklanki mąki krupczatki
    • 1 szklanka cukru pudru
    • 1 kostka margaryny
    • 3 żółtka
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 saszetka cukru waniliowego
    • 2 łyżeczki kakao
    • 300 g owoców mrożonych lub z kompotu
    • 6 białek
    • 1 szczypta soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić blaszkę.
    2. Mąkę wrocławską wymieszać z krupczatką, dodać cukier, margarynę, żółtka, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na 3 części.
    3. Jedną część ciasta zetrzeć na tarce bezpośrednio do foremki.
    4. Drugą część ciasta wymieszać z kakao i zetrzeć wprost na białe ciasto. Na to wyłożyć owoce.
    5. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Wyłożyć na owoce.
    6. Trzecią część ciasta zetrzeć wprost na pianę.
    7. Piec przez 30-40 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis