Miodowe ogórki

    Wydaje Ci się, że połączenie ogórków z miodem nie jest trafne? Przekonaj się jakie to smaczne na przystawkę lub zakąskę!


    Mazowieckie, Polska
    Zrobione przez 14 osób

    Składniki
    ilość sztuk: 6 słoików 0,5 l

    • 2 kg średniej wielkości ogórków
    • Zalewa
    • 1 litr wody
    • 1,5 szklanki cukru
    • 1 szklanka octu 10%
    • 2 łyżki soli (można mniej)
    • 3 łyżki miodu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Nieobrane ogórki pokroić w plastry o grubości 0,5 cm. Wkładać do słoików.
    2. Składniki na zalewę zagotować.
    3. Gorącą zalewą zalewać ogórki.
    4. Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 10 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (8)